Спеціальність«Міжнародні відносини»: магістранти поглиблюють знання у сфері методології досліджень через практику використання ШІ

У межах вивчення дисципліни «Методологія та організація наукових досліджень у сфері міжнародних відносин» магістранти спеціальності «Міжнародні відносини» долучилися до онлайн-семінару на платформі Ukraine Global Faculty за участі експерта зі штучного інтелекту та інвестицій, засновника і CEO Learn To EarnGlobal | AI Sync Global Михайла Пацана.
Тема семінару «Штучний інтелект сьогодні: як він допомагає людям і розвиває бізнес» дозволила учасникам розширити уявлення про сучасні тенденції розвитку генеративного ШІ, принципи промт-інженерії та практичне застосування технологій штучного інтелекту в аналітиці, управлінні та дослідницькій діяльності. Окрім теоретичних аспектів, студенти отримали практичні поради щодо ефективного користування ШІ-інструментами для оптимізації власних наукових і навчальних завдань.

Отримані знання мають безпосереднє значення для формування у магістрантів дослідницьких навичок і розвитку наукової культури у сфері міжнародних відносин. Адже сучасні технології штучного інтелекту відкривають нові можливості для аналітики великих масивів даних, прогнозування міжнародних процесів, створення аналітичних звітів та підготовки наукових публікацій.

Семінар сприяв формуванню наукового та критичного підходу до аналізу глобальних технологічних процесів і дав практичні орієнтири для впровадження інновацій у власні дослідницькі проекти магістрів.

Інтерактивна екскурсія для студентів-журналістів "Історичний медіаквест"

Інтерактивна екскурсія "Історичний медіаквест" провела здобувачів першого курсу освітньої програми "Журналістика, реклама та зв'язки з громадськістю" шляхами літературних та політичних діячів Катеринославщини кінця 19 - початку 20 століття. 

Під час екскурсії студенти мали можливість побачити експонати та архівні документи і видання музею "Літературне Придніпров’я", ознайомитися зі зразками політичної реклами та агітаційними плакатами часів першої світової війни та революційних подій УНР в Катеринославі.

View the embedded image gallery online at:
http://www.umsf.dp.ua/blog?start=18#sigProIdf389bc9a3b

Програма академічної мобільності вже стартувала!

Поки ви вагаєтеся, наші студентки вже беруть участь у мобільності в Лодзькому університеті (University of Lodz, Польща).

Здобувачки 2–3 курсів ОП «бакалавр» — Анастасія Алексєєва (Міжнародне право), Дарина Шовкопляс (Міжнародні відносини), Євгенія Казак, Дар’я Полтавець та Аліна Ковальчук (Менеджмент) — уже слухають лекції та розв’язують практичні кейси на обраних освітніх курсах.

Не зволікайте — стежте за нашими новинами та пропозиціями!

View the embedded image gallery online at:
http://www.umsf.dp.ua/blog?start=18#sigProId420a64435e

Профілактичні заходи щодо запобігання ботулізму та отруєнь грибами

ВСП «Дніпровський РВ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» інформує населення про небезпеку ботулізму та отруєнь грибами у зв’язку з реєстрацією випадків захворювань, зокрема летальних, у м. Дніпро та Дніпровському районі. Причиною повідомлення є необхідність попередження нових випадків і підвищення обізнаності населення, оскільки всі захворювання були спричинені вживанням риби власного приготування, а протиботулінічна сироватка наразі відсутня.

ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ

Ботулізм — це небезпечне харчове отруєння, що виникає при вживанні продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), вироблені бактеріями ботулізму. Токсин є одним з найсильніших з усіх відомих отрут, що зустрічається у природі, який виробляються бактеріями Clostridium botulinum (спороутворюючі, не абсолютні анаеробні мікроорганізми, які живуть і ростуть тільки за відсутності кисню в середовищі). При цьому смак, запах і вигляд харчового продукту не змінюється. Спори присутні в ґрунті, прибережних смугах, воді та можуть зберігатися багато років. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього приготування — потенційно небезпечними є усі продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином (м’ясо-, рибопродукти, рідше — овочі).

Перші симптоми захворювання виникають через 12–24 год. після споживання зараженої їжі. Водночас симптоми можуть виникнути раніше (уже через 2 год.) або значно пізніше (4 доби і більше). Чим важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являється порушення зору — це «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів. Водночас виникає спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі.

З метою попередження випадків захворювання необхідно дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму:
додержуватись основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування; ретельно очищати, промивати проточною водою та просушувати овочі, особливо гриби; витримувати температурний та технологічний режими при приготуванні консервів, м’ясо-, рибопродуктів. Не купувати копчену, солену та в’ялену рибу, м’ясну продукцію на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та реалізується без лабораторного контролю. Купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть із закладів торгівлі, звертайте увагу на їх зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням виробника та терміну придатності.

За найменшої підозри на ботулізм негайно звертайтеся до лікаря. Госпіталізація є обов’язковою незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

 

ГРИБИ: ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ТА ПЕРША ДОПОМОГА

Страви з грибів - традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. На території нашої країни росте майже 2 000 видів шапинкових грибів, до
500 з них вважають їстівними. Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, вітаміни (В1, PР),
мінеральні речовини. Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Як не отруїгися грибами:

Не купуйте гриби на стихійних ринках. При збиранні грибів уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки, беріть лише добре вам знайомі. За
найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими. Не беріть занадто молоді чи старі гриби - їх легко переплутати з отруйними. Не збирайте гриби
поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали, а також в посушливу погоду: в цей
час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів. Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути. Готуйте гриби протягом першої доби
після збирання. Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв. Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Симптоми отруєння грибами:

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів: нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, задух, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, поява палюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

Перша допомога у разі отруєння грибами: терміново телефонуйте до «швидкої» - загальний номер 103; промийте шлунок простою водою; дотримуйтеся постільного режиму;
пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) - це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини; прийміть сорбенти.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Вітаємо переможців та призерів світових і всеукраїнських змагань з черлідингу, чирспорту та фітнесу!

17-19 жовтня 2025 року доцент кафедри фізичного виховання та спеціальної підготовки Анна Бузоверя виступила у ролі головного судді Чемпіонату України з черлідингу та чирспорту, що відбувся у м. Харків.

Це ‒ перший масштабний турнір, проведений у Харківській області з початку повномасштабного вторгнення, який об’єднав понад 150 учасниць з різних куточків країни. Протягом трьох днів арена змагань наповнилася драйвом, енергією, емоціями та справжнім спортивним духом!

Та на цьому досягнення Анни Геннадіївни не завершуються. Наприкінці вересня вона, як головний тренер збірної команди України, представила нашу державу на Чемпіонаті світу IBFF FIT KIDS World Championship 2025, що проходив у мальовничому курортному місті Novalja (острів Pag, Хорватія).

Організатор ‒ International Bodybuilding & Fitness Federation (IBFF) ‒створює цей чемпіонат як платформу не лише для спортивного суперництва, а й для розвитку, творчості та міжнародного спілкування. У програмі ‒ фітнес, акробатичні й танцювальні номери, Pole Dance та інші дисципліни.

Українська команда продемонструвала блискучий рівень підготовки!

Вихованки Анни Бузовері вибороли:

🥇 1 місце у номінації Acro Dance Trio;

🥇 1 місце у номінації Fitness Dance (категорія 30+).

Такий результат ‒ це не лише спортивна перемога, а й потужне свідчення професіоналізму, сили духу та натхнення, з якими наші спортсменки представляють Україну на світовій арені.

Кафедра фізичного виховання та спеціальної підготовки щиро вітає Анну Бузоверю та її команду з високими здобутками!

View the embedded image gallery online at:
http://www.umsf.dp.ua/blog?start=18#sigProId167d91253b

Податкова - для ветеранів: онлайн зустріч для учасників Центру ветеранського розвитку УМСФ

За ініціативи кафедри соціального забезпечення та податкової політики та за підтримки декана факультету економіки, бізнесу та міжнародних відносин Вікторії ДАЦЕНКО було проведено онлайн зустріч із фахівцями головного управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області та слухачами курсів підвищення кваліфікації Центру ветеранського розвитку УМСФ, здобувачами вищої освіти, які навчаються за освітніми програмами «Організація діяльності у сфері соціального забезпечення», «Податкове регулювання».

Зустріч була присвячена розгляду питань створення умов для розвитку ветеранського бізнесу, пільгового оподаткування ФОПів. Зокрема, податківці наголосили, що самозайняті особи, які були призвані на військову службу під час мобілізації або залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, чи служать за контрактом, звільняються від нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на доходи фізичних осіб, єдиного податку та військового збору. Підставою для такого звільнення є відомості з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів («Оберіг»). У разі ж відсутності такої інформації в автоматизованій системі «Оберіг», необхідно звернутися до податкових органів із заявою.

На запит аудиторії податківці розповіли про сучасні формати спілкування. Мова йшла про новий сервіс – Офіс податкових консультантів, простір, де можна отримати фахову консультацію з податкових питань на безоплатній основі.

Дякуємо фахівцям ГУ ДПС у Дніпропетровській області за увагу до проблем ветеранів та готовність до співпраці з Університетом!

View the embedded image gallery online at:
http://www.umsf.dp.ua/blog?start=18#sigProIda31d6b2394

АДРЕСА УНІВЕРСИТЕТУ

49000, м.Дніпро,
вул. Володимира Вернадського 2/4
 
Соціальні мережі УМСФ:
 
Музей УМСФ:
Instagram: customs_museum
 
Приймальна комісія:
(066) 682-59-14 (для пільгових категорій)
Email:
 
Приймальня ректора: 
 
Телефон довіри уповноваженої особи по боротьбі з корупцією:
 
 

РЕКВІЗИТИ ДЛЯ ОПЛАТИ:

Рахунок –
UA858201720313281001201089328
ДКСУ м. Київ
ЄДРПОУ 39568620
оплата за навчання на контрактній основі, за навчання на  військовій кафедрі, курси довузівської підготовки, факультативи
 
Рахунок –
UA868201720313251001202089328
ДКСУ м. Київ 
ЄДРПОУ 39568620
оплата за гуртожиток