6 червня – День журналіста України

Війна змінює сенси. І сенси, закладені в традицію відзначення професійних свят, також. Особливо, що стосується суспільно чутливих професій. Таких, як журналістика.

Цього року напередодні та в день професійного свята у журналістській спільноті України говорять не лише про творчі здобутки, хоча вони у цей важкий для всіх час справді є! Чого лише варте рішення Пулітцерівського комітету присудити особливу колективну відзнаку журналістам України за їхню мужність, витривалість та відданість правдивому висвітленню подій під час безжального російського вторгнення! 

Та найчастіше зараз ідеться про втрати і загрози, які несе професії ця війна. З тривогою доводиться говорити про негативні наслідки війни для інформаційної незалежності країни, про потреби захисту від агресії не лише територіального, а й інформаційного простору України. Непростими є думки щодо сьогодення та майбутнього професії, про важливість солідарності та підтримки працівників медіа, про економічну ситуацію в медіагалузі.

Але, разом з тим, хотілося би вкотре подякувати усім редакційним колективам, окремим журналістам, які підтримують своїм авторитетним словом усі добрі справи Університету митної справи та фінансів, надають можливість нашим студентам спеціальності «Журналістика» набути професійного досвіду. Дякуємо за цінні навчальні зустрічі з нашими студентами в онлайновому режимі (такий тепер час, на жаль) журналістам з Дніпра та Донбасу, Запоріжжя й Сум, Києва та Харкова. Бажаємо витримки журналістам з тимчасово захоплених ворогом окремих районів Запорізької області, котрі вже працювали з нашими студентами і, ми впевнені, й надалі щедро ділитимуться професійними секретами вже після нашої перемоги.

Цьогоріч уже можна з впевненістю привітати з цим святом і наших студентів-журналістів, які не просто чітко визначилися з професією, але й стали частиною редакційних колективів потужних медіа, впізнаваними ведучими, знаними авторами – Маргариту Сопільняк, Марину Положай, Юлію Безбородько, Романа Міщерякова, Маргариту Кузьменко, Ігоря Копилова, Діану Насипанну, Яна Андрусенка, Олексія Доніченка, Дар’ю Візір, Ангеліну Машенцеву, Валерію Шостак. Бажаємо їм і їх колегам, які також публікуються в медіа, висвітлюють різні сторони нашого багатоманітного світу,  подальшого творчого зростання, досягнення професійної зрілості та, безперечно, переможного миру. Як і всім нам. Слава Україні!