ПРО ПЕРСПЕКТИВИ СПРОЩЕННЯ ТРАНЗИТНИХ ПРОЦЕДУР ДЛЯ БІЗНЕСУ

Здобувачі вищої освіти за спеціальністю «Міжнародні економічні відносини» дізнались про перспективи спрощення транзитних процедур для бізнесу Здобувачі вищої освіти мали змогу поспілкуватись з начальником відділу спеціальних транзитних спрощень Департаменту запровадження міжнародної транзитної системи Державної митної служби України Аліною Брендак, яка розповіла про важливість та перспективи запровадження в Україні процедури спільного транзиту із застосуванням національної електронної транзитної системи NCTS. Модераторами заходу виступили стейкголдер кафедри Разумей Максим Миколайович, к. держ. упр., та Малюта Ірина Анатоліївна, к. е. н., доцент.

Аліна Брендак, яка також має статус Національного координатора спільної транзитної системи в Україні, зробила цікаву і змістовну презентацію NCTS, завдяки чому в учасників дискусії сформувалось чітке уявлення про важливість і необхідність запровадження спільного транзиту на національному рівні. Технологія нової комп’ютеризованої системи транзиту (NCTS) лежить в основі Європейської Конвенції про процедуру спільного транзиту і доступна виключно для членів цієї конвенції.

Спікер акцентувала увагу на тому, що застосування режиму спільного транзиту суттєво спростить транзитні процедури для суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, адже дозволяє, замість традиційної системи МДП, здійснювати переміщення товарів у межах однієї транзитної процедури – від початку і до кінця такого переміщення через кордони багатьох країн за однією транзитною декларацією і з покриттям однією фінансовою гарантією. Відмічено, що для отримання права на спеціальні спрощення вже зараз, тобто до вступу України до відповідної конвенції, трейдери мають застосовувати процедуру спільного транзиту – заповнити в NCTS п’ятдесят митних декларацій, дотримуючись правил, що чітко визначені нормативно-правовими актами. Важливо, що дозволи на застосування спеціальних спрощень під час застосування спільного транзиту надаються безоплатно і діють безстроково.

Серед переваг застосування NCTS також відзначено можливість ефективного обміну інформацією між країнами-учасниками Конвенції про процедуру спільного транзиту та відповідно додаткового аналізу ризиків, що відіграє важливу роль саме для митних адміністрацій.

Крім цього, пані Аліна наголосила, що приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту – це слідування європейським стандартам митної справи, що закріплені в Угоді про асоціацію з ЄС. Таким чином, запровадження NCTS в Україні – це ще й дотримання наших міжнародних зобов’язань, які були добровільно взяті на себе Україною в рамках європейської економічної інтеграції.

Колектив кафедри міжнародних економічних відносин, регіональних студій та туризму дякує Аліні Брендак, випускниці Академії митної служби України, за активну участь у підготовці майбутніх фахівців з міжнародних економічних відностн. А також бажає пані Аліні успіхів у реалізації усіх професійних проєктів та сподівається на подальшу плідну співпрацю!

Варто відмітити той факт, що саме у день проведення заходу 08 квітня 2021 року в Україні було оформлено першу декларацію T1UA у режимі спільного транзиту із застосуванням національної електронної транзитної системи NCTS, з чим ми і вітаємо усіх причетних до цієї знакової події!