Гостьова лекція Фоміна Андрія Володимировича к.і.н., доцента кафедри "Історія та археологія" Східноукраїнського національного університету ім. Володимира Даля (м.Київ)

22.11.2023 р. для студентів 4-го курсу спеціальності "032 Історія та археологія" у рамках вивчення дисципліни "Історія новітнього часу" у поствоєнний період у світі було проведено гостьову лекцію к.і.н., доцентом кафедри "Історія та археологія" Східноукраїнського національного університету ім. Володимира Даля (м.Київ), фахівцем з історії ІІ Світової війни та повоєнного часу, автором 120 наукових публікацій в національних та зарубіжних (Великобританія, Аргентина, Польща, Австрія та ін.) наукових виданнях - Фоміним Андрієм Володимировичем.

Тема лекції "Повоєнні проблеми українського суспільства" є доволі актуальна в умовах сучасної війни. Студенти історики вже вивчили досвід поствоєнної відбудови країн Західної та Центрально-Східної Європи, а також, розглянувши повоєнний розвиток Японії та КНР, змогли одночасно подивитися на українські проблеми, які лектор підкреслив, спираючись на глибинні архівні дані крізь призму статистики - щодо скорочення населення, соціальних благ та нехтування радянською владою проблемами, з якими стикалися інваліди та ын. групи населення, скорочення та зняття соціальних виплат, пенсій тощо.

Подібна тематика є вкрай актуальною для істориків та юристів через ті події, які ми наразі переживаємо. Й сподіваємося, що, заклавши співпрацю з СНУ ім. В.Даля у напрямку спільних наукових публікацій (Колесников К.М., Запорожченко Ю.В., Фомін А.В., Татаренко Г.В., Мезеря О.А., Антоненко М.) кафедри розширять колаборацію щодо проведення спільних лекцій, наукових семінарів та конференцій.

Висловлюємо щиру подяку шановному лектору Фоміну Андрію Володимировичу за прочитану змістовну та цікаву, а головне, актуальну лекцію!