ПРЕДСТАВНИКИ КАФЕДРИ ПУБЛІЧНОГО ТА ПРИВАТНОГО ПРАВА ПРЕДСТАВИЛИ УМСФ У БРЮССЕЛІ

8-10 листопада 2023 року у Брюсселі в Комітеті європейських регіонів (Єврокомісія) відбулася Міжнародна конференція «Незламний дух: розширення можливостей місцевого демократичного врядування для відновлення України» (Конференція мерів ACT NOW 2023).

Даний захід мав на меті висвітлення життєво важливої ролі українських громад для демократичного та стійкого розвитку України відповідно до Європейської хартії місцевого самоврядування. Крім того, завданням Конференції було посилення співпраці між європейськими та українськими громадами та сприяння Україні на її шляху до вступу в ЄС.

Особливо символічним стало відкриття Конференції саме 8 листопада, коли Єврокомісія рекомендувала розпочати переговори про вступ України до Європейського Союзу, як завершальний етап  нашого шляху до ЄС, розпочатого ще у 1993 році.

В рамках Конференції, зокрема, відбулась інтерактивна сесія "Роль громадянського суспільства у зміцненні місцевої стійкості України", до якої в якості одного зі спікерів була запрошена доцентка кафедри публічного та приватного права Анжеліка Пилипенко. Вона поділася досвідом з організації громадянського суспільства у м. Дніпро та Дніпропетровській області, а також оцінкою ефективності застосування інструментів прямої демократії, за допомогою яких активні жителі громади можуть впливати на прийняття управлінських рішень на місцевому рівні. В цій сесії спікерами також виступили: Сергій Мілютін – заступник міського голови м. Кривий Ріг, Андрій Очеретний - заступник міського голови м. Вінниця, Міхайлина Скорик – екс-заступниця міського голови м. Буча. В ході дискусії учасники дійшли згоди щодо визначення засобів конструктивної взаємодії між місцевою владою та активними членами територіальних громад задля досягнення спільної мети – забезпечення розвитку громад, де вони мешкають.

З порядком денним Конференції можна ознайомитись за посиланням: https://innovationinpolitics.eu/wp-content/uploads/2023/11/ANMC-Agenda-EN-UA-2.pdf