У ПОШУКАХ ШЛЯХІВ РОЗБЛОКУВАННЯ УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКОГО КОРДОНУ

17 квітня 2024 року здобувачі спеціальності 292 Міжнародні економічні відносини долучились до дискусії  «Євроінтеграція на колесах: виклики та можливості для автотранспорту в Україні та Польщі», яка була присвячена найбільш гострим проблемам адаптації українського автотранспорту до європейських вимог та співробітництву з країнами-членами ЄС в означеній сфері.

Доцільно зауважити, що автомобільний транспорт є однією з найважливіших галузей європейської економіки. Принципи та норми ЄС, які регламентують функціонування автомобільного транспорту, є дуже суперечливими та дискусійними. Різна їх інтерпретація створює підстави для виникнення непорозумінь та конкурентних суперечок між представниками різних країн в цілому, та між українськими та польськими підприємцями зокрема.

Шляхи інтеграції України до ЄС в сфері автомобільного транспорту та необхідні кроки, які необхідно здійснити задля розблокування українсько-польського кордони стали предметом жвавої дискусії між представниками профільних установ України та Польщі. Модератором  зустрічі була Вероніка Мовчан, директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій. У дискусії взяли участь Сергій Нечай, директор компанії Транспеле, Олексій Мироненко, генеральний директор MIKO Group, Валентина Мальчевська, директор департаменту транспортної політики Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України (АсМАП), Анджей Богдановіч, експерт з автомобільного транспорту, екс-директор Департаменту автомобільного транспорту Міністерства транспорту Польщі, Піотр Літвінський, президент Польської асоціації роботодавців автомобільного транспорту та інші.

Здобувачі змогли ознайомитися з поглядами представників як України, так і Польщі на наступні питання: основні виклики, що стоять перед українською автотранспортною сферою в контексті адаптації до європейських стандартів; роль технологічних інновацій у процесі підвищення безпеки та ефективності українського транспорту; шляхи використання досвіду Польщі та інших країн Європи Україною для розвитку власного автотранспорту; аналіз успішних кейсів розвитку співробітництва між українськими та польськими підприємствами у сфері автотранспорту.

Завдяки цій дискусії вдалося детально дізнатися про позиції як України, так і Польщі щодо розвитку автомобільного транспорту, їх економічні інтереси, що сприяє формуванню стриманого оптимізму щодо вирішення проблем в українсько-польських відносинах в найближчій перспективі.