В Університеті відкрито центр підтримки культурної спадщини

Цієї суботи в Університет митної справи та фінансів відбулося кілька важливих і яскравих подій. Передовсім, було відкрито Центр підтримки (і розвитку) культурної спадщини. І першим івентом у рамках нововідкритого Центру стала експозиція петриківського розпису, який десять років тому ЮНЕСКО визнала нематеріальною культурною спадщиною світового рівня.

Тож не дивно, що ця подія зацікавила поважні національні й міжнародні інституції. Зокрема, Національну комісію у справах UNESCO на відкритті Центру офіційно представляла пані Olena Shtepa, European Association for Local Democracy - пані Анжеліка Пилипенко, International Organization for Migration - пані @Leila Salehiravesh. Окрім того, подію вшанували своєю присутністю представники депутатського корпусу, місцевої влади, державних виконавчих органів і культурних інституцій. Відкриття Центру стало гарною можливістю обговорити перспективи подальшої співпраці в цьому напрямку й спільно визначити нові цілі й завдання.

Цю подію вможливила плідна співпраця Університету з Петриківським мистецьким осередком ув особі Андрія Пікуша та Дніпропетровський фаховий мистецько-художній коледж культури в особі Inna Rudkevych. Без цих невтомних ентузіастів нічого б не вдалося.

Але ми це зробили, і зробили якнайліпше. Експозиція репрезентує і традиційні автентичні техніки й вироби, і сучасні дизайнерські адаптації. "Обличчям" експозиції стали розміщені одна навпроти одної раритетна петриківська "скриня для посагу" 18-го століття та її сучасний дизайнерський аналог від майстерні мистецько-художнього коледжу, які символізують збереження та розвиток культурної спадщини.

Виставка налічує велику кількість експонатів, які завдяки продуманому розташуванню в просторі перетворили університетський хол на повноцінний арт-об'єкт.

Під час відкриття учасники події мали змогу долучитися до створення композицій в техніці петриківського розпису в рамках майстер-класів, поспостерігати за прикрашанням "кондитерською петриківкою" трьох смачнющих тортів від DoubleDecker Cake & Coffee або придбати їх згодом на імпровізованому аукціоні. Танці, співи, невимушене спілкування учасників одне з одним перетворили цю подію на справжнє свято.

Утім, ні для кого не секрет, що подібні речі можливі виключно завдяки нашим захисникам. Тому виторг за "петриківські торти" буде передано на потреби ЗСУ.

Своєрідним символічним апофеозом події стало вручення очільником Ліги азербайджанців Дніпра паном Сархошем Ісмаіловим козацької шаблі для музею УМСФ. Як нагадування про те, що козацька шабля - не лише автентичний культурний артефакт, але й ефектифна зброя... Що наша культура - наша потужна зброя.

Далі буде.

Більше світлин з події тут:

Фото

Відеозвіт про відкриття Центру розвитку Петриківського розпису

Репортаж телеканалу D1 про відкриття в Університеті митної справи та фінансів Центру розвитку Петриківського розпису

Репортаж Суспільного ТВ про відкриття Центру розвитку культурної спадщини