Журналістика – це сфера, де роботу дають лише фахівцям зі сформованими вміннями. А наші випускники – такі!

У журналістів є таке поняття – «виписатися». Тобто, набути у процесі творчої діяльності автора таких навичок, коли тексти різної складності, тематики, різних жанрів і різного призначення формуються чи не «на автоматі». А у телевізійників, радійників є ще й термін «виговоритися». Це значить віртуозно володіти мовним апаратом, говорити, «як дихати», імпровізувати, підтримувати розмову зі співбесідниками. І саме таких фахівців, які вже «виписалися» та «виговорилися» потребує нинішній ринок у сфері комунікативної діяльності.

Студентів спеціальності «Журналістика» в Університеті митної справи та фінансів ми готуємо саме так, щоб уже до четвертого курсу їх творчі напрацювання та фаховий досвід відповідали запитам роботодавців. І подеколи трапляється так, що найталановитіші вже після практики на другому курсі отримують запрошення на стажування в редакції, прес-службі чи рекламному агентстві, а після його успішного проходження – й постійну роботу. По завершенню виробничої практики на третьому курсі таких щасливців виявляється ще більше.

Добір на роботу в медіа, рекламній чи PR-індустрії відбувається індивідуалізовано. Роботодавцю рідко коли потрібен «комунікаційник взагалі» – працівника добирають під виконання конкретних завдань, проєктів. Саме тому наші викладачі, які також є практиками у сфері медіа, з першого дня навчання починають готувати студентів до реальної роботи у середовищі медійних комунікацій. А в редакціях, агентствах чи комунікативних підрозділах, де студенти й студентки УМСФ проходять практики, до них пильно приглядаються як до майбутніх колег.

 І такі підходи дають свої результати. У цій публікації ми звісно не згадаємо усіх наших випускників, які вже мають роботу за фахом. Але деякі показові приклади наведемо.

Юлія Безбородько – цьогорічна випускниця бакалаврату, нині журналістка продакшену «ШоТам» (Київ) – разом з успішним навчанням набула практичних навичок в Дніпровській філії «Суспільного», на телеканалі «Україна», на державному підприємстві «Мультимедійна платформа іномовлення України».

Валерія Шостак – закінчила унверситет минулого року, нині працює на «Суспільне Дніпро», під час навчання набувала практичного досвіду на 34 телеканалі. 

Велика команда наших випускників 2022 року працює зараз на дніпровському телеканалі D1. Маргарита Сопільняк, Маргарита Кузьменко – журналістки, ведучі, а Ян Андрусенко – журналіст, випусковий редактор інформаційних програм. Олексій Доніченко – журналіст, ведучий власних авторських програм про спорт і культуру. 

Як журналістка, ведуча почала працювати на дніпровському телеканалі Дніпро TV ще під час навчання Діана Насипанна. Цього року до колективу цього ж телеканалу приєдналися випускники 2023 року: Сергій Скрипник і Орина Гягяєва.

Дар’я Візір та Ангеліна Машенцева ще студентками почали роботу на дніпровському телеканалі «9 канал» і зараз є тут провідними журналістками редакції інформаційних програм.

Починала набувати телевізійного досвіду на 34 каналі, а зараз працює як журналістка, ведуча на дніпровському телеканалі «11 канал» цьогорічна випускниця Альбіна Гріненко.

Наші студенти стають не лише медійниками, але знаходять себе й у сфері реклами та зв’язків з громадськістю. Цьому сприяє те, що наша освітня програма «Журналістика, реклама та зв’язки з громадськістю» є комплексною, дає можливість професійно розвиватися за різними напрямами комунікативної сфери. До прикладу, в рекламній агенції «Pershe» працюють: дизайнеркою Анастасія Чорна, а таргетологом Еліна Нестеренко. Свій реальний практичний досвід вони також почали набувати ще під час навчання.  

Минулорічні випускниці бакалаврату УМСФ з журналістики: Ангеліна Овсієнко – спеціаліст зі зв’язків з громадськістю та медіа Підгородненської міської ради Дніпропетровської області, Юлія Руденко – PR-менеджерка компанії «TOP USA awards» у США. Разом з роботою за фахом вони продовжують навчання й у відповідних, більш спеціалізованих, магістратурах: Ангеліна за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування», Юлія – «Маркетинг».

І, як було зауважено, це ще не всі приклади. Нині у процесі працевлаштування за спеціальністю зараз багато випускників-2023. Так, не будемо випереджати події, але, можливо, одна з наших цьогорічних випускниць отримає посаду комунікатора на Дніпровській митниці.

А  нинішні студенти також не відстають від своїх попередників і наполегливо формують свої вміння, як приклад: Каріна Ярліченкова та Ксенія 

Симоненко – на сайті і телеканалі «Відкритий», Антон Сіренко – на «Суспільному Дніпро», Анастасія Шуляк – «Дніпро TV», Беньямін Устян – розвиваючи мережеві ресурси вірменської громади Дніпра. Саме у такий спосіб молоді комунікаційники і стають затребуваними фахівцями та знаходять своє місце у професії!