ПРЕДСТАВНИКИ КАФЕДРИ ПУБЛІЧНОГО ТА ПРИВАТНОГО ПРАВА АКТИВНІ УЧАСНИКИ ЗАКОНОТВОРЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ВЕРХОВНОЇ РАДИ

ЗАКОНОТВОРЧІСТЬ НА ПІДТРИМКУ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА. 

 

В Києві відбулось засідання круглого столу «Органи самоорганізації населення: стан законодавчого забезпечення та перспективи його вдосконалення». Цей захід був організований Комітетом Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з Проектом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого врядування» («ГОВЕРЛА»), Міжнародним фондом «Відродження», Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація сприяння самоорганізації населення», Програмою USAID «РАДА: наступне покоління» та асоціаціями органів місцевого самоврядування. 

Учасниками круглого столу були як народні депутати України, що представляли профільний комітет Верховної Ради України, так і представники ключових стейкхолдерів – голови, заступники та радники голів міст України, асоціацій місцевих рад та старост, профільного міністерства та громадські діячі, зокрема, фахові юристи, що тим чи іншим чином причетні до теми розвитку та підтримки руху органів самоорганізації населення (далі – ОСН) в територіальних громадах України. 

Однією з учасників-доповідачів була доцентка кафедри публічного та приватного права Пилипенко А.А., яка займається темою ОСНів з 2001 року і є експерткою в цій галузі, надаючи консультативну допомогу всім зацікавленим особам на території Дніпропетровської області. Крім того, Анжеліка Пилипенко є розробницею ряду програм підтримки органів самоорганізації населення, що були прийняті Дніпровською міською та Дніпропетровською обласною радами та втілювались в життя у 2011-2020 роках. 

Під час круглого столу була обговорена проблематика організаційно-правового забезпечення створення та діяльності органів самоорганізації населення в Україні, їх місце і роль в системі місцевого самоврядування, а також окреслені напрями подальшого реформування інституту територіальної самоорганізації населення з урахуванням кращих європейських демократичних практик. Крім того, відбулася презентація проекту Закону України № 6319 від 18.11.2021 «Про внесення змін до Закону України «Про органи самоорганізації населення» (далі – Закон).

Поділяючи думку більшості учасників обговорення, Пилипенко А.А. висловила підтримку пропозиції до народних депутатів прийняти у першому читанні представлений на розгляд проект Закону і звернула увагу на суттєві позитивні зміни, які він може забезпечити у питаннях спрощення створення ОСНів та забезпечення контролю за їх діяльністю шляхом внутрішнього моніторингу ревізійною комісією. Крім того, А. Пилипенко на практичному досвіді проілюструвала, яку суттєву підтримку ОСНам можна забезпечити розробка та прийняття програм підтримки ОСНів на місцевому рівні.

За підсумками круглого столу більшість його учасників, зокрема й народні депутати України, що працюють у профільному комітеті, схвалили думку про доцільність прийняття проєкту Закону № 6319 у першому читанні А для подальшого доопрацювання законопроєкту до другого читання прийнято рішення створити робочу групу експертів в зазначеному питанні з представників всіх стейкхолдерів, щоб урахувати всі висловлені зауваження.

 

ХОЧЕШЬ ДІЗНАТИСЯ БІЛЬШЕ ПРО СПЕЦІАЛЬНІСТЬ «ПРАВО» !

 

Instagram: @law.umsf

Telegram: law_umsf           

Фейсбук: https://www.facebook.com/KafedraPublicAndPrivateLaw/

 

Наша адреса:

м. Дніпро, Крутогірний узвіз, 8, навчальний корпус №3

кім. 502-504